Şarabımızı yaptıktan sonra onu korumak zorundayızdır. Ve bu konuda en çok tercih edilen kimyasal SO2'dir.
Şarapta toplam, serbest ve bağlı olmak üzere 3 kategoride SO2 bulunur. Mevzuata göre SO2 oranı serbest + toplam 200mg/L üzerine çıkmamalıdır. Hoş mevzuat dışına çıkmanızı ben de pek tavsiye etmiyorum.
Aksi halde yoğun SO2 kokusu, baş ağrısı ve ishal gibi problemler yaşayabilirsiniz.
Gelelim SO2 yükseltme işlemine;
Öncelikle üzümü işlerken atmanız gereken miktar 1 Lt/ Ton 'dur.
Şıranız tüm aşamaları tamamlayıp şarap haline geldikten sonra onu korumak için serbest ve toplam SO2 analizini yapmanız/ yaptırmanız gerekmektedir.
Analizinizin sonucuna göre;
Toplam SO2 + Serbest SO2= sonuç
200-sonuç = x Tonaj / 50 işlemi ile atmanız gereken SO2 oranını bulmuş olursunuz.
Örnekle;
Serbest So2'si 20, Toplamı ise 100 olan 1 ton şarabınız var ise;
20+100= 120
200-120=80
80x1\50=1,6 Lt So2 eklemelisiniz.
(50 So2 yüzdesi)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
KIRMIZI ŞARABIN YANINDA NE YENİR?
Bu başlık için özetle kırmızı şarap mezeleri de diyebiliriz. Sanıldığı gibi kırmızı şarap sadece deniz mahsülleri ya da baharatlı etle...

-
Ebulliometre (ebülyometre) alkol ölçmede kullanılan cihazdır. Ön ve arka olmak üzere iki hazneden oluşur. İlk olarak öndeki hazneye 20 ...
-
Alkol : Formülü C2H5OH olan uçucu, yanıcı ve renksiz sıvıdır. Şarapların alkol oranı %7 ile %14 arasında değişkenlik göstermektedir. A...
-
Şarabımızı yaptıktan sonra onu korumak zorundayızdır. Ve bu konuda en çok tercih edilen kimyasal SO2'dir. Şarapta toplam, serbest ve ba...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder