7 Ekim 2019 Pazartesi

Şarapta SO2 (kükürtdioksit)

 Şarabımızı yaptıktan sonra onu korumak zorundayızdır. Ve bu konuda en çok tercih edilen kimyasal SO2'dir.
Şarapta toplam, serbest ve bağlı olmak üzere 3 kategoride SO2 bulunur. Mevzuata göre  SO2 oranı serbest + toplam 200mg/L üzerine çıkmamalıdır. Hoş mevzuat dışına çıkmanızı  ben de pek tavsiye etmiyorum.
 Aksi halde yoğun SO2 kokusu, baş ağrısı ve ishal gibi problemler yaşayabilirsiniz.
 Gelelim SO2 yükseltme işlemine;
Öncelikle üzümü işlerken atmanız gereken miktar  1 Lt/ Ton 'dur.
Şıranız tüm aşamaları tamamlayıp şarap haline geldikten sonra onu korumak için serbest ve toplam SO2 analizini yapmanız/ yaptırmanız gerekmektedir.
 Analizinizin sonucuna göre;
  Toplam SO2 + Serbest SO2= sonuç
200-sonuç = x Tonaj / 50  işlemi ile atmanız gereken SO2 oranını bulmuş olursunuz.
Örnekle;
Serbest So2'si 20, Toplamı ise 100 olan 1 ton şarabınız var ise;
20+100= 120
200-120=80
80x1\50=1,6 Lt So2 eklemelisiniz.
 (50 So2 yüzdesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KIRMIZI ŞARABIN YANINDA NE YENİR?

    Bu başlık için özetle kırmızı şarap mezeleri de diyebiliriz. Sanıldığı gibi kırmızı şarap sadece deniz mahsülleri ya da baharatlı etle...